In Wouters column geeft onze gebiedsmanager Wouter de Waal een persoonlijke kijk op het Reeuwijks Plassengebied.
Nu.nl meldt op 26 januari met een dampende kop: “Het gaat dramatisch met onze natuur.” De redactie heeft ruim zeventig adviezen van de Ecologische Autoriteit (EA) geanalyseerd en wat blijkt? Niet alleen stikstof is de boosdoener. Ook verdroging, slechte waterkwaliteit, versnippering en teveel recreatie hebben forse impact. Al deze zaken zorgen samen niet alleen voor een sterke achteruitgang van de biodiversiteit in de natuurgebieden, maar hebben ook effect op onze gezondheid.
En hoe staat Reeuwijk er voor?
Dat krijgt een speciale vermelding met een mooie rode punt die aangeeft wat hier de toestand van de natuur is, namelijk “Zeer slecht”.
Geen linkse hobby
In ons politieke klimaat is natuurbeheer veelal een zaak van de linkse kant van het politieke spectrum. Dan lijkt het dus net alsof het voor de andere politieke kleuren geen rol speelt. Maar dat is natuurlijk onzin. Het CBS geeft aan dat 75% van de Nederlandse bevolking zich zorgen maakt over de gevolgen van de klimaatverandering. De jongeren maken zich het meest druk. Mijn eigen dochter denkt dat het niet meer goed komt met de wereld. En dat is, om eerlijk te zijn, geen fijn gevoel. Dus als je het mij vraagt, moeten we er echt samen mee aan de bak; de kleur maakt niet uit.
Op naar een groene stip
Maar er is nu eenmaal een groot verschil tussen lange-termijn-doelen en korte-termijn-belangen. Want ja, het is natuurlijk beter om minder te vliegen, maar tsja…die ticketprijzen. En het is natuurlijk beter om elektrisch te gaan varen, maar je schrijft wel heel snel af op je dieselmotortje als je om wilt schakelen op elektrisch varen.
Toch kunnen we er voor kiezen om aan de gang te gaan in Reeuwijk, niet teveel blijven hangen in meningen maar vooral meters maken. Er zijn genoeg initiatieven, genoeg mensen die wel willen. Er is inmiddels een uitgebreide subsidieaanvraag voor de provincie uitgewerkt door onze stichting. Deze aanvraag richt zich primair op het herstel van het ecosysteem in het gebied. Want als het ecosysteem goed gaat werken, herstelt de natuur nog beter.
Iedereen wordt er blij van
Recreanten vinden het fijner om in een mooie, natuurlijke omgeving te vertoeven; bewoners zijn blij want het is goed voor de waarde van hun huis als het in de buurt van natuur ligt. Ik word er vooral blij van als we in staat zijn om te laten zien, dat er ook positieve ontwikkelingen mogelijk zijn. Dus laten we bovenal op zoek gaan naar wat wél kan, wat je zelf kan doen om die groene stip voor elkaar te krijgen.
Ook de gemeente wil!
Hoe mooi is het om in de eigen Toekomstvisie van Gemeente Bodegraven-Reeuwijk te lezen dat de inzet in het plassengebied zich richt op: robuuste natuur, versterken van de biodiversiteit en waterkwaliteit, beschermen van cultuurhistorie en de doorzichten, rustige recreatie en groene woonmilieus (pag. 45). Dus stel nu dat die subsidie vrijkomt, dan pakt Stichting De 12 Reeuwijkse Plassen een groot deel van de wensen van de gemeente op. Hoe mooi is dat. En straks staan we dan met een groene stip op NU.nl.
Wouter de Waal
Gebiedsmanager De 12 Reeuwijkse Plassen
06-13227179