De Citizen Science groep van de Natuuracademie Reeuwijkse plassen is de afgelopen tijd druk in de weer geweest met het bepalen van de waterkwaliteit. De groep hanteert de methodiek van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (toelichting verderop). De eerste metingen zijn via een app geüpload naar de site van De Stichtse Rijnlanden.
Naast de regelmatige metingen via deze methodiek doet de groep dit jaar ook mee aan het jaarlijkse landelijk onderzoek naar waterkwaliteit van Natuur & Milieu, het project ”Vang je Watermonsters”. Met deze methodiek, waarbij ook de chemische waarden van de watermonsters worden bepaald, wil de groep onderzoeken of de waterkwaliteit in sloten beter is dan in de plassen. Het verschil in het aantal waterplanten en dieren te vinden in de plassen of de sloten valt op.
Resultaten methodiek De Stichtse Rijnlanden
De ecologische scores worden als een punt op de landkaart getoond. De kleur bepaalt de waarde: rood (slecht), via geel (matig) naar groen (goed). De screenshot hieronder geeft alle gemeten punten in het Reeuwijkse Plassengebied. De Goudse Hout heeft een eigen Citizen Science groep. De waarden van deze groep zijn ook in de onderstaande kaart opgenomen.
Vang de watermonsters Natuur & Milieu
Na een webinar via de Natuur & Milieu website kun je je aanmelden om op maximaal 5 locaties je eigen metingen te doen. Hiervoor krijg je 5 buisjes voor watermonsters. Die stuur je op en Natuur & Milieu verzorgt dan de chemische bepalingen. Op elke meetlocatie voer je aan de hand van een invulformulier de gegevens in en kun je foto’s uploaden. Ook bij deze methodiek ligt de nadruk op de planten en (water)dieren die je op de locatie tegenkomt.
De eerste ervaringen met het meten van de waterkwaliteit zijn met Stichting Natuur & Milieu besproken. Het was opvallend dat de plassen zelf slecht scoren, maar dat je daarentegen in de sloten die uitkomen op de plassen veel meer (water)dieren en planten tegenkomt. De verwachting is dan ook dat de waterkwaliteit in de aanpalende sloten beter is. Zie het verschil in onderstaande foto’s.
Natuur & Milieu was erg geïnteresseerd in het verschil en stuurde de groep nog eens 20 buisjes.
Tijdens de eerste ronde heeft de groep bij de reguliere meetpunten zowel de plas als de aanliggende sloot gemeten en bemonsterd. Gaandeweg bleek dat links en rechts van een weg het verschil wel heel duidelijk is. Zo is in de onderstaande linkerfoto de ”beste” sloot gemeten (aan de plaskant) in vergelijking met de sloot aan de andere kant van de weg in de rechterfoto (deze sloot grenst direct aan een veeteeltgebied).
In de tweede ronde worden ook enkele sloten net buiten het Reeuwijkse Plassengebied meegenomen. De groep is erg nieuwsgierig hoe de Breevaart of polder Stein gaat scoren.
De resultaten van het project “Vang je watermonsters” komen via de website van Natuur & Milieu beschikbaar vanaf september dit jaar.
In de komende nieuwsbrieven houden we jullie hiervan op de hoogte namens alle deelnemers van de Citizen Science groep Natuuracademie Reeuwijkse Plassen:
IJsbrand Swart
*Toelichting methodiek Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
De kern van deze methodiek is het aantal soorten en schatting van aantallen planten en dieren in en om het water te bepalen. Naast de planten aan de oever, ondergedoken planten en planten die door het wateroppervlak steken, wordt ook gekeken naar het aantal soorten en aantallen waterdiertjes.
Het model van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden berekent dan aan de hand van deze waarnemingen en watermonsters een ecologische score welke een maat is voor de waterkwaliteit op die specifieke plek. De methodiek van De Stichtse Rijnlanden is vergeleken met het onderzoek naar waterkwaliteit van gerenommeerde onderzoeksbureaus die zich vooral richten op de chemische samenstellingen van het water.
De conclusie is dat beide methodieken niet voor elkaar hoeven onder te doen. De uiteindelijke conclusies over de waterkwaliteit wijken niet van elkaar af.