Project voor herstel natuur- en landschapswaarden tijdens het winterseizoen 2021-2022. Door inwoners en anderen in het gebied erbij te betrekken, erover te communiceren en vooral te laten zien dat er iets moois en concreets wordt gerealiseerd, is het enthousiasme voor de doelen van de gebiedsvisie versterkt.
Gebruikmakend van lokale deskundigheid van ervaren eilandbeheerders is een constructie toegepast van het plaatsen van palen ter bescherming van de oever en aan de eilandzijde van de palen zijn takkenbossen geplaatst. Vernieuwend was de aanpak bij het ‘verdronken eiland’ waarbij een lokale kringloop van snoeihout werd ontwikkeld met betrokkenheid en inzet van omwonenden, verenigingen en stichtingen.
In totaal zijn 360 palen geplaatst bij 5 eilanden langs een oeverlengte van 230 meter, waarvan één ‘verdronken’ eiland. Daarna is begonnen met de ruimte tussen de palen en het land af te vullen en ook het vastleggen van de eilandrand middels het plaatsen van takken en takkenbossen.
De lokale betrokkenheid is vormgegeven middels inzet tijdens de werkdagen van Natuurlijkheidi, Dorpsteam Plassengebied en het IVN. Daarnaast is er inzet geweest van leerlingen en stagiaires uit Groen opleidingen. In totaal zijn 275 vrijwilligersuren gemaakt.